Start Nasze działania
Nasze działania PDF Drukuj Email

Stowarzyszenie powstało z inicjatywy grupy aktywnych ludzi którzy realizując się w działaniu potrzebowali narzędzi by skutecznie wprowadzać pomysły i inicjatywy w życie.

Jednym z pierwszych  działań było przygotowanie wniosku do EFS wspólnie ze stowarzyszeniem Amicus mające na celu wsparcie rodziców dzieci niepełnosprawnych.

Jednak formalnie stowarzyszenie zarejestrowano wiele miesięcy później w sierpniu 2010roku.

Z działań podjętych dotychczas warto wymienić :

Nawiązanie współpracy ze stowarzyszeniem ”Stokrotka” działającym przy DPS w  Kozuli wynikiem czego było wspólne przygotowanie wniosku do Fundacji Orange o dofinansowanie zajęć dzieci i młodzieży niepełnosprawnej z DPS  w Kozuli , Koła PSOUU w Białej Podlaskiej i dzieci ze Śietlicy Socjoterapeutycznej „Dziupla” w Białej Podlaskiej.

Stowarzyszenie podjęło inicjatywę zorganizowania drużyn Zuchów w Szkole Podstawowej nr 6 przy współpracy Dyrekcją Zespołu Szkół i Szkoły Podstawowej  oraz Komendy Hufca ZHP w Białej Podlaskiej. Z klas 1-3 utworzono 60-cio osobową Gromadę Zuchów.

Stowarzyszenie nawiązało współpracę z chórem i scholą działającą przy parafii w Konstantynowie.

W grudniu 2010 nasze stowarzyszenie będąc Liderem w partnerstwie z Gminnym Ośrodkiem Kultury w  Białej Podlaskiej przygotowało i złożyło  wniosek do EFS w działaniu 7.3 pt. „Aktywni rodzice” mający na celu wsparcie rodziców dzieci niepełnosprawnych.

Również w grudniu  Lubelska Fundacja Rozwoju jako Lider w partnerstwie  z naszym stowarzyszeniem przygotowała i złożyła projekt w działaniu 7.3  EFS pt. ” Elastyczny rynek pracy w Gminie Biała Podlaska” kierując wsparcie do  osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.

W styczniu na zaproszenie „Grupy Lokalnych Inicjatyw Podlaskich „ przyjechał do Białej Podlaskiej znany z programów telewizyjnych  kucharz Karol Okrasa  który kilka lat mieszkał w Białej Podlaskiej. Przy wypełnionej Auli AWF oczarował publiczność przygotowując wykwintne potrawy między innymi  z łososia  i cielęciny  oraz przygotował lody „molekularne „używając ciekłego azotu do chłodzenia.

Tematem wykładu zaś była zdrowa dieta z akcentem na potencjalnie szkodliwe dodatki do żywności : glutaminian sodu , słodziki , konserwanty i barwniki.

Po prezentacji Karol Okrasa był wprost oblegany przez uczestników -  każdy miał możliwość porozmawiać i otrzymać autograf.

„Grupa Lokalnych Inicjatyw Podlaskich” oraz Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi   (ICPPC) zorganizowała kwietniu 2010 konferencję „Bioróżnorodność w rolnictwie” tematem której było poinformowanie o zachodzących  zmianach prawnych dotyczących możliwości patentowania nasion i wprowadzania do upraw organizmów genetycznie modyfikowanych. Omówiono potencjalny wpływ dyrektyw unijnych i zmian w prawie krajowym na rolnictwo i konsumentów którzy są ostatecznym ogniwem w łańcuchu pokarmowym.