Do you want to support owner of this site? Click here and donate to his account some amount, he will be able to use it to pay for any of our services, including removing this ad.
Start Nasze działania
Nasze działania PDF Drukuj Email

Stowarzyszenie powstało z inicjatywy grupy aktywnych ludzi którzy realizując się w działaniu potrzebowali narzędzi by skutecznie wprowadzać pomysły i inicjatywy w życie.

Jednym z pierwszych  działań było przygotowanie wniosku do EFS wspólnie ze stowarzyszeniem Amicus mające na celu wsparcie rodziców dzieci niepełnosprawnych.

Jednak formalnie stowarzyszenie zarejestrowano wiele miesięcy później w sierpniu 2010roku.

Z działań podjętych dotychczas warto wymienić :

Nawiązanie współpracy ze stowarzyszeniem ”Stokrotka” działającym przy DPS w  Kozuli wynikiem czego było wspólne przygotowanie wniosku do Fundacji Orange o dofinansowanie zajęć dzieci i młodzieży niepełnosprawnej z DPS  w Kozuli , Koła PSOUU w Białej Podlaskiej i dzieci ze Śietlicy Socjoterapeutycznej „Dziupla” w Białej Podlaskiej.

Stowarzyszenie podjęło inicjatywę zorganizowania drużyn Zuchów w Szkole Podstawowej nr 6 przy współpracy Dyrekcją Zespołu Szkół i Szkoły Podstawowej  oraz Komendy Hufca ZHP w Białej Podlaskiej. Z klas 1-3 utworzono 60-cio osobową Gromadę Zuchów.

Stowarzyszenie nawiązało współpracę z chórem i scholą działającą przy parafii w Konstantynowie.

W grudniu 2010 nasze stowarzyszenie będąc Liderem w partnerstwie z Gminnym Ośrodkiem Kultury w  Białej Podlaskiej przygotowało i złożyło  wniosek do EFS w działaniu 7.3 pt. „Aktywni rodzice” mający na celu wsparcie rodziców dzieci niepełnosprawnych.

Również w grudniu  Lubelska Fundacja Rozwoju jako Lider w partnerstwie  z naszym stowarzyszeniem przygotowała i złożyła projekt w działaniu 7.3  EFS pt. ” Elastyczny rynek pracy w Gminie Biała Podlaska” kierując wsparcie do  osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.

W styczniu na zaproszenie „Grupy Lokalnych Inicjatyw Podlaskich „ przyjechał do Białej Podlaskiej znany z programów telewizyjnych  kucharz Karol Okrasa  który kilka lat mieszkał w Białej Podlaskiej. Przy wypełnionej Auli AWF oczarował publiczność przygotowując wykwintne potrawy między innymi  z łososia  i cielęciny  oraz przygotował lody „molekularne „używając ciekłego azotu do chłodzenia.

Tematem wykładu zaś była zdrowa dieta z akcentem na potencjalnie szkodliwe dodatki do żywności : glutaminian sodu , słodziki , konserwanty i barwniki.

Po prezentacji Karol Okrasa był wprost oblegany przez uczestników -  każdy miał możliwość porozmawiać i otrzymać autograf.

„Grupa Lokalnych Inicjatyw Podlaskich” oraz Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi   (ICPPC) zorganizowała kwietniu 2010 konferencję „Bioróżnorodność w rolnictwie” tematem której było poinformowanie o zachodzących  zmianach prawnych dotyczących możliwości patentowania nasion i wprowadzania do upraw organizmów genetycznie modyfikowanych. Omówiono potencjalny wpływ dyrektyw unijnych i zmian w prawie krajowym na rolnictwo i konsumentów którzy są ostatecznym ogniwem w łańcuchu pokarmowym.

Copyright © 2019 glipstowarzyszenie. Wszelkie prawa zastrzeżone.