Start
Odbyła się konferencja „ SPÓŁDZIELNIA SOCJALNA NARZĘDZIEM EKONOMII SPOŁECZNEJ” PDF Drukuj Email
wtorek, 24 stycznia 2012 22:17

„ SPÓŁDZIELNIA SOCJALNA NARZĘDZIEM EKONOMII SPOŁECZNEJ”

Zorganizowana przez Posła na Sejm Adama Abramowicza oraz stowarzyszenie „Grupa Lokalnych Inicjatyw Podlaskich”.

Celem spotkania było wyjście z inicjatywą tworzenia i wspierania ekonomi społecznej do samorządów , ośrodków pomocy społecznej oraz przedstawicieli NGO.
Potrzeba promowania  tworzenia spółdzielni socjalnych wynikała z faktu , iż na terenie Powiatu Bialskiego do tej pory nie powstała żadna spółdzielnia socjalna.

Spotkanie otworzył Prezes stowarzyszenia GLIP Grzegorz Sacharuk jednocześnie prezes grupy inicjatywnej Bialskiej Spółdzielni Socjalnej  witając gości i organizatorów i przedstawiając  cel konferencji oraz prelegentów.
Jako pierwszy  głos zabrał Poseł na Sejm RP Adam Abramowicz omawiając możliwości jakie niesie tworzenie spółdzielni socjalnych oraz potrzebę współpracy samorządów z powstającymi pomiotami ekonomii społecznej.
Następnie przemawiał Prezydent Miasta Biała Podlaska Pan Andrzej Czapski wskazując na otoczenie formalno prawne działalności samorządów w odniesieniu do działania spółdzielni socjalnych.

W trakcie konferencji za-ca dyr., PUP Pani Ewa Czerska omówiła aspekty formalno-prawne dotyczące dotacji na tworzenie miejsc pracy oraz refundacji ZUS wyjaśniając kluczowe kwestie związane z  warunkami jakie musi spełnić osoba ubiegając się o dotację- między innymi  i poręczeniem , ciągłością pracy przez minimum 12 miesięcy i wymogami jakie powinna spełnić wnioskując o środki.
Grzegorz Sacharuk zaprezentował zasady powoływania spółdzielni socjalnej , kryteria formalne jaki e powinni spełniać przystępujący do spółdzielni socjalnej . Przedstawił pokrótce przykłady dobrych praktyk działalności Fundacji Barka oraz Lubelskiej Spółdzielni Socjalnej „Koziołek”.

Katarzyna Zabratańska z UNDP – będącą Agendą Programu Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju przedstawiła cele działalności agendy między innymi poprzez budowanie trwałej infrastruktury wsparcia poprzez Zintegrowany System Wsparcia Ekonomii Społecznej. Zaprezentowano sieć Ośrodków  Wsparcia Ekonomii Społecznej( OWES). Przedstawiona również założenia Paktu na rzecz ekonomii społecznej będącego deklaracją wspierania inicjatyw w tym zakresie.

Kolejnym tematem było omówienie działalności Ogólnopolskiego Związku Rewizyjnego Spółdzielni Socjalnych . Działania Związku omówił Pan Bogusław Kaczmarek doradca Prezesa OZRSS.
Konferencja spotkała się dużym zainteresowaniem o czym świadczą uczestniczący w niej przedstawiciele samorządów i organizacji pozarządowych.

Wśród uczestników  konferencji byli między innymi : Poseł Adam Abramowicz , Prezydent Miasta Biała Podlaska Pan Andrzej Czapski , Wójt Gminy Tuczna  Pan Zygmunt Litwiniuk , Dyrektor Biura Senatora Grzegorza Biereckiego Pan Robert Dmitruczuk, Radni Miasta Biała Podlaska – Pan Andrzej Nitychoruk oraz Stanisław Nikołajczuk , naczelnik Wydziału Strategii i Rozwoju U.M. Biała Podlaska Pan Maciej Buczyńsk wraz z Panem Michałem Romanowskim ,  Za-ca dyrektora PUP w Białej Podlaskiej Pani Ewa Czerska oraz Pani Ewa Madziara , Dyrektor MOPS w Białej Podlaskiej Pani Renata  Jaroszuk, Dyrektor GOPS w Białej Podlaskiej Pani Maria Żarska, Kierownik GOPS w Leśnej Podlaskiej Pani Anna Rucińska, Kierownik GOPS w Zalesiu Pani Krystyna Barabasz, Kierownik WTZ w Wisznicach Pan Piotr Romanowicz, przedstawicielka GOPS w Łomazach Pani Anna Hordejuk , przedstawicielka Lubelskiej Fundacji Rozwoju Pani Beata Arseniuk  przedstawiciele grupy inicjatywnej Bialskiej Spółdzielni Socjalnej i osoby zainteresowane ekonomią społeczną.

Organizatorzy - Poseł na Sejm RP Adam Abramowicz oraz Prezes Stowarzyszenia GLIP  mają nadzieję ,że konferencja będzie pierwszym krokiem na drodze do aktywnego włączania się samorządów do tworzenia podmiotów ekonomii społecznej – Centrów Integracji Społecznej (CIS) , Klubów Integracji Społecznej  (KIS), oraz Spółdzielni Socjalnych co powinno w dłuższym horyzoncie czasu mieć pozytywny wpływ na aktywizację i reintegrację osób zagrożonych wykluczeniem społecznym .

Organizatorzy przepraszają , iż przyczyn niezależnych od organizatorów z powodu rozbicia auta w drodze na konferencję nie przybył Prezes Fundacji Barka Pan Piotr Szymański oraz prezes LSS Koziołek  Pani Beata Gajewska którą wezwano na posiedzenie komisji Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej w której zasiada.