Start
ZAPRASZAMY NA KONFERENCJE "SPÓŁDZIELNIA SOCJALNA NARZĘDZIEM EKONOMII SPOŁECZNEJ“ PDF Drukuj Email
czwartek, 12 stycznia 2012 15:45

KONFERENCJA
„ SPÓŁDZIELNIA SOCJALNA NARZĘDZIEM EKONOMII SPOŁECZNEJ“

Serdecznie zapraszamy do udziału w konferencji poświęconej ekonomii społecznej jej otoczeniu oraz działalności  i  tworzeniu spółdzielni socjalnych.
Konferencja odbędzie się  w sali konferencyjnej Urzędu Miasta Biała Podlaska w dniu 19 stycznia 2012 r.  w godzinach  10.30 - 15.00.

Konferencja ma na celu przybliżenie zasad funkcjonowania ekonomii społecznej  na przykładzie spółdzielni socjalnych oraz zaprezentowania korzyści jakie spółdzielnie socjalne dają dla samorządów poprzez wspieranie tworzonych miejsc pracy.

Zaproszeni goście – liderzy trzeciego sektora – przedstawiciel  Fundacji Barka z Poznania oraz Lubelskiej  Spółdzielni Socjalnej „Koziołek” z Lublina przedstawią przykłady dobrych praktyk w oparciu o swoje dokonania co ukaże wartości i korzyści z  podejmowania działań w których ekonomia ma wymiar społeczny.

Z ramienia Biura Programu Rozwoju Narodów Zjednoczonych UNDP zostanie przedstawiona  diagnoza ekonomii społecznej w kontekście spółdzielni socjalnych oraz  propozycja  działań w ramach Paktu na rzecz Ekonomii Społecznej który został podpisany  we wrześniu przez Marszałka Województwa  Lubelskiego, Vice Wojewodę Lubelskiego i Prezydenta Miasta Lublina.

Mam nadzieję , iż uczestnictwo w konferencji pozwoli tworzyć przedpole dla nowych działań związanych z ekonomią społeczną  i będzie miejscem na nawiązanie współpracy z liderami którzy uczestniczą w rozwijaniu sektora.

organizatorzy : Stowarzyszenie " Grupa Lokalnych Inicjatyw Podlaskich",
Poseł na Sejm RP Adam Abramowicz